en




Neprehliadnite


Mesto ožilo vo svetle fakieľ a lampášov

Mesto ožilo vo svetle fakieľ a lampášov

Banícky fakľový sprievod začínal vo večerných hodinách pri baníckej Kaplnke svätej Anny na Starom Handli, ktorá bola vybudovaná novobanskými baníkmi v roku 1822. V roku 1929 bol do kaplnky slávnostne uložený nový oltárny kameň. Na oltári sú

polychrómované postavy baníkov – svetlonosov. Banícku tradíciu mesta pripomína aj banícky vozík – hunt, umiestnený v jej blízkosti. Svätá Anna je patrónka baníkov a všetkých ťažko pracujúcich.

Baníci sa ku kaplnke chodievali modlievať pred nástupom do práce, ďakovali pri nej za zdravie po návrate zo „šichty“ a taktiež od nej odprevádzali svojich zosnulých druhov v pohrebnom sprievode.

Banícky fakľový sprievod teda v sobotu 24. júla 2021 začal práve na tomto mieste.

Otvorenie Baníckeho fakľového sprievodu signalizoval zvuk klopačky. Zaznela banícka hymna v podaní členov baníckeho spolku, ktorá ešte zvýraznila veľkoleposť podujatia. Po jej odznení sa prítomným prihovoril primátor mesta Nová Baňa Branislav Jaďuď, privítal účinkujúcich i všetkých zúčastnených a odovzdal slovo pánovi Zoltánovi Vénovi, predsedoviNovobanského baníckeho spolku, ktorý sa všetkým prítomným taktiež prihovoril. Folklórna skupina Vinička tradične zaspievala výber ľudových piesní, čo v nás prebudilo spevavú náladu. Počas programu kultúrne referentky rozdávali horiace fakle a lampášiky a z našich najmenších sa mohli v tomto čarovnom okamihu stať permoníci. Po prezentácii skupín smeroval sprievod k štôlni Tag pri šachte Althandel, kde nás pán Zoltán Vén informoval o prebiehajúcom archeologickom výskume. Po príchode na Zvoničku sa okolím opäť rozniesol zvuk klopačky, ktorý otvoril tanečnú zábavu. O hudobný sprievod sa postarala HS IDEÁL. Voľná zábava prebiehala do skorých ranných hodín.

Mesto Nová Baňa vyjadruje poďakovanie všetkým, ktorí sa na uskutočnení podujatia podieľali. Sú to OZ Novobanský banícky spolok, FS Háj, FSk Vinička, DHZ mesta Nová Baňa, TS mesta Nová Baňa, mestská polícia a ďakujeme aj bufetu Zvonička za úžasné dotvorenie atmosféry v prevádzke Zvonička.

Ďakujeme aj rodine Muchovej a Katinovej, Vladkovi Víglaskému za hudobný sprievod v sprievode, ale aj našim malým permoníkom a každému jednému zúčastnenému na tomto podujatí. Ďakujeme a tešíme sa na vás opäť o rok.




Mestský úrad Nová Baňa

Námestie slobody 1
968 01 Nová Baňa

+421 45 6782 800