en




Neprehliadnite


„MERKUR“ 8.10. 2021 – 31.1.2022

„MERKUR“ 8.10. 2021 – 31.1.2022

Pohronské múzeum Nová Baňa – organizácia Banskobystrického samosprávneho kraja Vás srdečne pozýva na výstavu známej českej stavebnice Merkur. Kovová stavebnica so 100 ročnou históriu je českým fenoménom známym nielen u nás, ale na celom svete. Jej nadčasovosť podčiarkuje fakt, že sa na trhu s hračkami aj dnes  teší  veľkej popularite. Základ stavebnice tvoria farebné kovové pliešky rôznych rozmerov s dierami. Do nich zapadajú skrutky a matice, pomocou ktorých sa z Merkuru dá postaviť naozaj čokoľvek.

Medzi exponátmi vystavenými v našom Pohronskom múzeu nájdete  množstvo dopravných strojov a zariadení, mostové žeriavy, fiktívnu vzducholoď z verneoviek, rôznorodé automobily, funkčný kolotoč, stanicu s pohyblivými vláčikmi, „čočkostroj" a mnohé ďalšie.

Stavebnica Merkur má aj v dnešnej dobe, keď majú deti k dispozícii plastové stavebnice, stále svojich skalných priaznivcov. Ľudia sa totiž z praktických i nostalgických dôvodov začínajú vracať ku klasickým hračkám.

Príďte si  nám pozrieť pestré verzie tejto stavebnice s úctyhodne dlhou tradíciou. Zaspomínajte si na detstvo alebo zoznámte mladšiu generáciu s fenoménom Merkur.

Prílohy:
Stiahnuť tento súbor (MERKUR.jpg)MERKUR.jpg3800 kB



Mestský úrad Nová Baňa

Námestie slobody 1
968 01 Nová Baňa

+421 45 6782 800