en




Neprehliadnite


Zápisnica zo zasadnutia Krízového štábu Mesta Nová Baňa 23.03.2020

Dôležité telefónne čísla týkajúce sa COVID-19:

NON STOP Call centrum NCZI 0800 221 234
VÁŠ OBVODNÝ LEKÁR pre dospelých alebo deti https://www.novabana.sk/informacie/zdravotnicke-organizacie
Záchranka, Tiesňové volania Záchranka 155, Tiesňové volania 112
Call centrum Okresný úrad 0961 699 555, 048/4306 555 v pracovných dňoch 8-20 hod.
Úrad verejného zdravotníctva ÚVZ SR 0917 222 682
RÚVZ Banská Bystrica 0918 569 580
RÚVZ Žiar nad Hronom 0911 214 488, mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Koronavírus linka Mesto Nová Baňa 0907 866 654
Krízový Štáb Mesta Nová Baňa 0905 436 381
Dovoz potravín a liekov Informačné centrum 045/ 6782 881 v pracovných dňoch 8-11 hod.
Dovoz potravín a liekov BBSK 0800 221 235 v pracovných dňoch 8-15 hod.
Dovoz potravín a liekov NB Obstarávanie nákupov 0905 583 517 denne 6:30-22 hod.
Dovoz potravín a liekov všetci pevádzkovatelia TAXI služieb v meste

 

Dôležité web stránky týkajúce sa COVID-19:

https://www.korona.gov.sk/
http://koronavirus.mojeslovensko.sk/
https://www.health.gov.sk/Clanok?Hlavna-sprava-COVID-19 Ministerstvo zdravotníctva
http://www.uvzsr.sk/ Úrad verejného zdravotníctva
https://www.facebook.com/groups/197873078199264/ OFFICIAL FACEBOOK


Dôležité informácie týkajúce sa COVID-19:

Zápisnica zo zasadnutia Krízového štábu Mesta Nová Baňa 23.03.2020

Prítomní: podľa priloženej prezenčnej listiny, prostredníctvom konferenčného hovoru boli pripojení Ing. Tužinský, JUDr. Lalka a PharmDr. Chano
Zasadnutie otvoril a viedol predseda krízového štábu Mgr. MVDr. Branislav Jaďuď, MBA.Predseda krízového štábu navrhol od 23.3.2020 prijať do krízového štábu PharmDr. Chana za lekárne a Jozefa Bónu veliteľa DHZ mesta Nová Baňa.
Predseda krízového štábu informoval štáb o opatreniach, ktoré boli prijaté od predchádzajúceho zasadnutia krízového štábu (17.3.2020) na zamedzenie šírenia koronavírusu COVID-19.

Podľa úlohy z predchádzajúceho zasadnutia KŠ bola požiadaná spoločnosťLIDL o regulovanie počtunakupujúcich zákazníkov v priestoroch predajne napr.formou dostupnosti limitovaného počtu nákupných košíkov. Mesto Nová Baňa obrdžalo odpoveď, že takéto opatrenie môže byť zavedené iba ak bude nariadené zo strany štátu. Spoločnosť LIDL stanovila čas nákupu pre seniorov v čase od 13.00 do 14.30 hod.
Spoločnosť COOP Jednota bola oslovená Mestom Nová Baňa a vedenie spoločnosti prevádzky COOP Jednota Žarnovica aj v spolupráci s Dr. Balážim zaviedlo opatrenia na zníženie preplnenia predajní nakupujúcimi zákazníkmi a pristúpilo k regulácii ich počtu formou regulovaného uzatvárania vchodových dverí.
MUDr. Tužinská informovala o plánovanej zmene starostlivosti o pacienta, ktorá je koordinovaná na úrovni celého Slovenska a navrhuje rozčleniť ambulancie na ambulancie určené pre liečbu ambulancie určené na prevenciu.
Predseda krízového štábu informoval, že v piatok 20.3.2020 sa uskutočnilo školenie všetkých opatrovateliek za prítomnosti Dr. Balážihoza účelom poučenia opatrovateliek o konaní v prípade podozrenia na vznik ochorenia u klientov, ktorí sú opatrovaní. Zároveň boli opatrovateľky preškolené aj na správne nakladanie s použitými ochrannými rúškami a ochrannými rukavicami. Boli im odovzdané, plastové vrecia, igelitové sáčky, do ktorých je potrebné uzatvárať takéto použité ochranné prostriedky. Zaviedla sa povinnosť denného merania telesnej teploty opatrovaného klienta a v prípade zistenia akýchkoľvek zmien v zdravotnom stave je potrebné obratom informovať krízový štáb a v spolupráci s krízovým štábom bude kontaktovaný ošetrujúci všeobecný lekár a regionálny úrad verejného zdravotníctva RÚVZ Žiar nad Hronom. V prípade akútneho ohrozenia zdravotného stavu klienta je potrebné kontaktovať bez meškania zložky záchrannej služby na tel. čísle 112 alebo 155.
Dňa 23.3.2020 dodal Dr. Baláži 4 kusy žlté plastové koše na rúška a zber rukavíc, ktoré budú bezpečne likvidované do spaľovne. Žlté koše sú umiestnené na námestí slobody pred VÚB bankou, pri predajni LIDL a na ul. Cintorínskej pri predajni TERNO.
Na základe výzvy mesta Nová Baňa sa prihlásilo na pomoc na zabránenie šírenia ochorenia koronavírusu takmer 30 dobrovoľníkov, z ktorých dňa 23.3.2020 Dr. Baláži preškolil vo svojich priestoroch22 dobrovoľníkov. Dobrovoľníkom a zároveň príslušníkom DHZ boli vydané prostriedky na dezinfekciu verejných priestranstiev. Pod vedením veliteľa DHZ bola vykonaná v poobedňajších hodinách plošná dezinfekcia mesta, ktorá bude vykonávaná priebežne, podľa rozpisu a harmonogramu v spolupráci DHZ a KŠ. Na plošnú dezinfekciu boli dobrovoľníci vybavení 4 ks 12 litrové chrbtové postrekovače, jeden postrekovač na benzínový pohon, 4 ks ručné postrekovače, 4 ks tvárové štíty, 4 ks okuliare, 5 ks kompletné ochranné odevy, rukavice. Ochranné rúško používa každý dobrovoľník vlastné.Ochranné rúška a respirátory mesto objednalo a očakáva ich dodanie. Na dezinfekciu verejných plôch bol použitý prípravok SEKUSEPT.
PharmDr. Chano ponúka možnosť objednania liekov cez internet. Lieky tak budú vopred pripravené, čo skráti výrazne pobyt v lekárni.
Na web stránke mesta sa nachádza samostatný odkaz COVID-19 kde sú zverejňované všetky oficiálne aktuálne informácie týkajúce sa koronavírusu.
https://www.novabana.sk/informacie/covid19

Ďalšie opatrenia Krízového štábu Mesta Nová Baňa, budú vyplývať z uznesení Ústredného krízového štábu.
Úlohy z rokovania Krízového Štábu mesta Nová Baňa:
1. Od 24.3.2020 bude Mesto Nová Baňa zabezpečovať donášku potravín a liekov pre všetkých opatrovaných klientov v spolupráci s donáškovou službou tak, aby opatrovateľky neboli vystavované nadmernému kontaktu s okolím pri zabezpečovaní nákupov.
2. V Novej Bani žije 1273 obyvateľov nad 65 rokov u ktorých je potrebné zabezpečiť čo najmenší pohyb mimo svojho bydliska. Mesto Nová Baňa bude distribuovať informačný materiál do schránok pre všetkých seniorov nad 65 rokov v ktorom bude ponúkať službu donášku potravín a liekov a zároveň bude informovať o spôsobe ochrany pred ochorením na koronavírus.
3. Krízový štáb odsúhlasí výrobu textu do svietiaceho panelu na autobusovej zastávke pri Reštaurácii Zlatý Bažant, v ktorom bude cielená informácia pre predchádzanie ochoreniu na koronavírus pre občanov v meste Nová Baňa, najmä pre seniorov.
4. Predseda KŠ, náčelník MsP a veliteľ DHZ vypracujú harmonogram dezinfekcie podľa spotreby dezinfekčného prípravku a frekvencie jednotlivých miest. Dezinfekcia sa týka verejných plôch tzn. bankomaty, zábradlia, držadlá na autobusových zastávkach, lavičky, vchody do predajní, bánk, úrad, poštu, lekární, železničná a autobusová stanica.
5. Od 24.3.2020 sa zaháji dezinfekcia vchodov do bytových domov, výťahov a schránok v bytových domoch, prostredníctvom ručných postrekovačov dobrovoľníkmi podľa rozpisu, ktorý vypracuje predseda KŠ, náčelník MsP v spolupráci s domovými dôverníkmi.
6. Mesto Nová Baňa zverejní 24.3.2020 na web stránke mesta aktualizovanú výzvu pre dobrovoľníkov s informáciou o ich doterajšom zapojení sa do pomoci na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19.
7. Mesto Nová Baňa zabezpečí v spolupráci s poslancami mestského zastupiteľstva, v spoluprácis poštovýmidoručovateľkamia s taxikármi prehľad o osamelých občanoch najmä vo veku nad 65 rokov. Týmto občanom bude ponúknutá pomoc pri dovoze potravín a liekov,
8. Krízový štáb žiada MUDr. Tužinskú tlmočiť návrh zlepšiť možnosti dovolania sa všeobecným lekárom, nakoľko pacienti uvádzajú, že na zverejnených číslach je dovolanie sa im veľmi problematické.

Krízový štáb dôrazne žiada všetkých občanov mesta,aby sa dôsledne riadili pokynmi
Úradu verejného zdravotníctva SR http://www.uvzsr.sk/
Odporúčame obyvateľom, aby osobne nenavštevovali Mestský úrad Nová Baňa a mestské organizácie a využívali telefonický, písomný alebo elektronický spôsob komunikácie.
Kontakt:
predseda krízového štábu 0905 436 381
náčelník MsP zodpovedný za CO 0907 866 654

V Novej Bani, dňa: 23.03.2020 o 17,30 hod.
Zapísala: Mgr. Ľudmila Rajnohová
..............................................
Mgr. MVDr. Branislav Jaďuď, MBA
predseda krízového štábu
 




Mestský úrad Nová Baňa

Námestie slobody 1
968 01 Nová Baňa

+421 45 6782 800