en




Neprehliadnite


Vyhodnotenie národnej kampane Európskeho týždňa mobility 2019

Vyhodnotenie národnej kampane Európskeho týždňa mobility 2019

V rámci národnej konferencie Cyklistická doprava 2019 sa dňa 22. októbra 2019 uskutočnilo v Galante slávnostné vyhodnotenie národnej kampane Európskeho týždňa mobility 2019 (ETM 2019) a súťaže o Cenu ETM 2019. Vyhodnotenia sa zúčastnili Mgr. Iveta Lukáčová, vedúca odd. kultúry, športu, mládeže a vzdelávania, komunikácie a inf. centra, mestskej knižnice, a Ing. Viktória Valachovičová, PhD., poslankyňa Mestského zastupiteľstva v Novej Bani.

Svojimi aktivitami a trvalými opatreniami sa do ETM 2019 zapojilo rekordných 58 samospráv zo Slovenska. Jednou z nich bola aj Nová Baňa, ktorá sa zapojila formou realizácie dvoch aktivít, a to:

-          Implementovanie aspoň jedného nového trvalého opatrenia boli nainštalované dva cyklostojany v Základnej škole Jána Zemana v Novej Bani,

-          Organizovanie týždňa aktivít berúc do úvahy tému ročníka – zapojili sa žiaci dvoch základných škôl a materskej školy vrátane elokovaných tried, ktorí do školy prišli pešo, na korčuliach, autobusom, na bicykli, kolobežke či iným dopravným prostriedkom okrem automobilu.

V rámci národnej súťaže o Cenu ETM hodnotiaca komisia vyberala víťazov spomedzi 40 prihlásených projektov.

Kategóriu Aktívna samospráva vyhrala obec Ivanka pri Dunaji, kde pripravili inšpiratívne podujatia pre všetky vekové kategórie a zároveň na ne nadviazali aj trvalými opatreniami na tému kampane „Bezpečná chôdza a cyklistika“. Druhé miesto získalo mesto Košice za významný posun v aktivitách a realizáciu trvalých opatrení v prospech udržateľnej mobility. Tretie miesto udelila hodnotiaca komisia mestu Štúrovo za systematické zlepšovanie udržateľných foriem dopravy.

V kategórii Efektívne trvalé opatrenie zvíťazilo mesto Nováky so svojím Pešibusom, ktorý v meste organizujú už druhý školský rok. Druhé miesto získala Žilina, nie iba za zavedenie bikesharingu, ale aj vďaka zrealizovaným trvalým opatreniam. O tretiu priečku sa podelili mesto Štúrovo a mestská časť Bratislavy Ružinov. V oboch prípadoch komisia ocenila sériu zrealizovaných opatrení, ich koncepčnosť a integráciu.

Víťazom kategórie Originálna aktivitaKošice s aktivitou CykloDobro, ktorej organizátorom bolo OZ OKOLO. Druhé miesto získal Trenčínza aktivitu zamestnancov mestského úradu a tretie miesto hodnotiaca komisia udelila Banskej Bystrici za aktivitu Mapa pešej dostupnosti mesta.

Kategóriu Originálne opatrenie vyhrala Základná škola s materskou školou Karola Kuffnera zo Sládkovičova, ktorá zaujala hodnotiacu komisiu zorganizovanou cyklojazdou.

Víťazi jednotlivých kategórií boli odmenení sklenenou plaketou, diplomom a zo slávnostného vyhodnotenia si odniesli aj elektrokolobežky. Viac informácií o národnej kampani ETM 2019 a súťaži o Cenu ETM 2019 a ich partneroch nájdete na www.eurotm.sk.

 

Mgr. Iveta Lukáčová, vedúca odd. kultúry, športu, mládeže a vzdelávania, komunikácie a inf. centra, mestskej knižnice

Foto: SAŽP

 




Mestský úrad Nová Baňa

Námestie slobody 1
968 01 Nová Baňa

+421 45 6782 800