en




Neprehliadnite


„OKO JADRANA“ - informácie o združení

„OKO JADRANA“ - informácie o združení

Organizácia vznikla v roku 2013 za účelom propagácie a rozvoja medzinárodných chorvátsko-česko-slovenských vzťahov.

Jej účelom je združovanie Slovákov a Čechov, ktorí žijú, pracujú a pôsobia na území Dalmácie ako aj poskytovanie podpory a pomoci v životných situáciách Slovákom, Čechom na území Dalmácie, odovzdávanie slovenskej a českej kultúry mládeži. Aktívne sa podieľame na spájaní miest a medzi týmito mestami  pomáhame nadviazať priateľské a partnerské vzťahy.

Takisto poskytujeme pomoc slovenským a českým turistom na území chorvátskej Dalmácie v prípade núdze a potreby. 

K našim ďalším činnostiam patrí: Príjem slovenských a českých návštev/delegácií, kurzy slovenského a českého jazyka (pre deti aj dospelých), ručné práce – tvorivé dielne tradičných remesiel, semináre, prednášky o možnostiach spolupráce hospodárskych subjektov HR a SR, gastro dni slovenskej a českej kuchyne, prednášky o slovenskej a českej kultúre, zvykoch a tradíciách, koncerty a hudobné vystúpenia folklórov, výstavy so slovenskou a českou tematikou, prezentácie slovenských a českých agentúr cestovného ruchu, podpora spolupráce chorvátskych prenajímateľov a slovenských / českých agentúr cestovného ruchu, Slovenská a Česká knižnica, pripomínanie si slovenských a českých štátnych sviatkov – Oslavy tradičných sviatkov Slovenska a Čiech s kultúrnym programom.

Okrem iného organizujeme medzinárodné kultúrne podujatia, ku ktorým patrí aj naša manifestácia   “DNI ČESKO-SLOVENSKEJ KULTÚRY”.

 

Úzko spolupracujeme so SLOVENSKÝM A ČESKÝM VEĽVYSLANECTVOM V CHORVÁTSKU ako aj s MATICOU SLOVENSKOU (ZVÄZ SLOVÁKOV) A ZVÄZOM ČECHOV.

Jeden z našich najväčších úspechov je po prvý krát v histórii zavedenie výuky slovenského a českého jazyka v dvoch základných školách na území Dalmácie, konkrétne v ZŠ Bibinje/Zadar a v ZŠ J. Dalmatinca v Šibeniku. Ďalší väčší úspech je na náš podnet otvorenie letného SLOVENSKÉHO KONZULÁRNEHO ÚRADU v Zadare.

Ďalším výsledkom našej práce je úspešné nadviazanie spolupráce a podpísanie Zmluvy o partnerstve medzi HR kráľovským Mestom Nin a SVK kráľovským banským Mestom Nová Baňa...

 

Monika Sunara

zakladateľka a podpredsedníčka OKO JADRANA




Mestský úrad Nová Baňa

Námestie slobody 1
968 01 Nová Baňa

+421 45 6782 800