en




Neprehliadnite


Návšteva družobného mesta Mimoň

Návšteva družobného mesta Mimoň

Mesto Mimoň a jeho okolie je nádherné, čo sme zistili hneď po príchode. Ubytovali sme sa v malom penzióne Zlatá Lípa v dedinke s nevšedným názvom Noviny pod Ralskem. V piatok nás prijal starosta mesta F. Kaiser, s ktorým sme sa porozprávali o možnosti väčšej intenzity priateľských stretnutí do budúcna a o rozvoji mesta Mimoň.

Starosta navrhol stretnutie s riaditeľom ZUŠ v Mimoni, pretože v delegácii z Novej Bane bola prítomná aj pani učiteľka našej ZUŠ. Žiaľ, toto stretnutie sa neuskutočnilo, pretože bol celý víkend odcestovaný mimo mesta. Večer sme sa zúčastnili slávnostného oceňovania osobností starostom mesta, ktoré bolo spojené s kultúrnym programom a recepciou.

V sobotu sme navštívili malú skláreň Jiřího Pačinka, umeleckého sklára, v meste Cvikov, kde sme mali možnosť vidieť prácu sklárov priamo v dielni, ako aj nádherné práce zo skla, ktoré zdobili aj záhradu. V tomto meste sa nachádza aj pivovar, ktorý vznikol v r. 1560. Po 44 rokoch bol zrekonštruovaný a následne opäť otvorený. Pivo, ktoré tam vyrábajú, sme aj ochutnali a bolo veľmi dobré.

Tiež sme siprešli prírodné divadlo v prostredí borovicového lesa, v ktorom sa cez turistickú sezónu organizujú rôzne kultúrne podujatia. Samozrejme, zúčastnili sme sa aj Dní mesta Mimoň. Nachvíľu sme sa stretli so speváčkou Petrou Janů, ktorá tu vystupovala, a medziiným sme si odniesli pekné fotky s ňou. V nedeľu sme sa opäť stretli so starostom na mestskom úrade, vypili sme spolu kávu, vymenili si drobné darčeky, poďakovali sa za program, ktorý nám pripravili, a rozlúčili sme sa. Čakala nás cesta domov. Dovidenia, mesto Mimoň.

Natália Pinková,
viceprimátorka




Mestský úrad Nová Baňa

Námestie slobody 1
968 01 Nová Baňa

+421 45 6782 800